Airbnb moet data delen met overheden vindt de Europese Commisie

Airbnb moet data delen met overheden vindt de Europese Commisie

De Europese Commissie wil met nieuwe regels Airbnb en andere woningverhuurplatforms dwingen data over verblijven te delen met overheden. De platforms leidden tot zorgen over de impact op de woningmarkt en overlast door toeristen.

De Europese Commissie heeft maandag nieuwe regels rond woningverhuurplatforms, zoals Airbnb, voorgesteld. Hierdoor moeten overheden meer informatie krijgen over het gebruik van de platforms per regio, zodat ze effectiever beleid zouden kunnen maken. Ook moeten verhuurders zich in de hele EU op een vergelijkbare manier registreren.

Versnippering

EU-landen hebben nu nog een sterk verschillend beleid rond de verhuurplatforms. De Commissie wil ‘de huidige versnippering aanpakken’ door regels op te stellen over het delen van gegevens door de online-platforms. De regels moeten ook bijdragen aan de handhaving van illegale verhuur.

Zo moeten de vereisten voor de registraties van verhuurders in alle EU-landen worden gelijkgetrokken. Daarbij krijgen hosts een uniek registratienummer, dat ze bij hun advertenties moeten vermelden. “Overheidsinstanties kunnen registratienummers opschorten en platforms vragen om niet-conforme hosts te verwijderen”, aldus de Europese Commissie.

Data over verblijven

De online-verhuurplatforms zouden maandelijks automatisch data met nationale overheden moeten delen over het aantal gehuurde nachten en gasten. De gegevens moeten worden opgeslagen op één digitaal toegangspunt dat beschikbaar zal zijn voor alle overheidsinstanties.

De gegevens mogen worden hergebruikt voor toerisme-statistieken. De EU-lidstaten kunnen volgens het voorstel aan de bedrijven sancties opleggen als ze de verplichtingen niet naleven.

Reactie Airbnb

Airbnb zegt in een reactie dat de nieuwe voorstellen het ‘voor gewone Europeanen makkelijker maken om hun huis te delen en de regels te volgen’. Naast het ‘vergroten van de transparantie’ kunnen ze volgens het Amerikaanse bedrijf ook ‘onevenredige lokale regels aanpakken’. “Zo wordt voorkomen dat Europese gezinnen ervan worden weerhouden hun huis te delen om hun inkomen te verhogen”, stelt Georgina Browes, hoofd Europees beleid bij Airbnb.

Zorgen over woningtekort en overlast

Overheden in meerdere wereldsteden, zoals Amsterdam, Parijs en New York, hebben de afgelopen jaren al strengere regels opgelegd aan Airbnb en de verhuurders op dat platform. Dat deden ze vanwege zorgen over woningtekorten en overlast door toeristische verhuur van huizen.

Als de EU-landen en het Europees Parlement een akkoord over het voorstel bereiken kan de nieuwe wetgeving over twee jaar van kracht worden.